FERNET BRANCA 0.7 39% | triass
15814
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15814,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

FERNET BRANCA 0.7 39%

Category
0,7 l, Likiery
About This Project

FERNET BRANCA 0.7 39%

Pojemność: 0,7 l
Ilość alkoholu: 39 %

Przedsiębiorczy samouk-aptekarz Bernardino Branca z miasta Milan, który nabył szeroką wiedzę o ziołach i w mieszkaniu miał własne laboratorium, udoskonalał receptury medykamentów szwedzkiego lekarza o nazwisku Fernet.

Gdy w 1836 roku wybuchła we Włoszech epidemia cholery, swój eliksir udostępnił jako lekarstwo chorym, a w 1845 roku opracował końcowy przepis i wprowadził na rynek, nie zapominając o wkładzie w jaki wniósł szwedzki lekarz.

Fenet Branka to 39% destylat o ok. 27 ziółach i przyprawach z czterech kontynentów (przepis jest strzeżoną tajemnicą), z których najciekawsze to szafran, mirra, liście koki, aloes, kardamon i kora chininowa.

Jeśli dodamy owoce piołunu, korzeń rzeń-szenia i skórkę pomarańczy, nie odbiegniemy za daleko od porównań smaku eliksiru, do aptekarskiej mikstury ze zmielonych owoców o posmaku błota.

Jednak właściwości terapeutyczne trunku są ponadwalorami smakowymi, zdecydowanie cenniejsze i wybaczające wszystkie grymasy twarzy, z chwilą ulgi jaką przynosi Fernet Branca na układ pokarmowy.

Kto próbował, ten potwierdzi. Niezwykle lekko strawny napój wręcz odmładza nasze trzewia.

W Kalifornii Ferneta pija się z piwem imbirowym w drinku o nazwie „lufka”, świetny jest w połączeniu z miętą, a we Włoszech dodany do kawy zmienia zwykłe espresso w cafe coretto e la morte (espresso ze śmiercią).

Musisz mieć 18 lat, by móc odwiedzić tę stronę.

Potwierdź swój wiek